Aukcje internetowe - Portal z ogłoszeniami - Ogłoszenia
Aukcje internetowe – zakupy i zabawa w jednym
12 września, 2016
Konsolidacja kredytów - Kredyty konsolidacyjne - Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny
Kredyty konsolidacyjne – połącz swoje pożyczki
17 września, 2016

Kawa przez wielu jest uważana za napój bogów. Ten wynaleziony w Etiopii napój jest drugim po wodzie najbardziej lubianym napojem na Ziemi. Spożywają go dosłownie wszyscy – wiecznie zajęci pracy Nowojorczycy i wypoczywający podczas siesty mieszkańcy Madrytu. Najciekawsze w kawie jest to, że każde ziarenko smakuje inaczej. A to z tego względu że krzewy kawowca sadzone są w różnych warunkach klimatycznych w ponad 70 krajach. Zamknięta w ziarnach kofeina usprawnia koncentrację i poprawia metabolizm naszego ciała. Nie dziwi zatem fakt, że wielu ludzi nie wyobraża sobie poranka bez zapachu kawy.

Kawa w nadzwyczaj błyskawicznym tempie znalazła się na samym szczycie jednego z ulubionych napojów. Jedni piją ją z mlekiem i cukrem. Inni preferują wyłącznie mocną, czarną kawę, znaną jako espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – jest w czym wybierać. Niewielkich rozmiarów ziarno, tak wiele zapachów. Odkryjcie podróż kawy do Europy, sposoby jej parzenia i jej największe zalety.

Jak kawa stała się naszym ulubionym napojem?

Bez wątpienia miejscem narodzin kawy jest Etiopia. To zapewne tam, wedle legendy, niejaki pasterz dostrzegł, że kozy jedzące owoce w kolorze czerwonym mogą przejść wiele kilometrów bez zatrzymania. Okazało się, że zwierzęta jadły kawę. Plemiona zamieszkałe Półwysep Somalijski zaczęły mieszać miażdżone owoce z tłuszczem, by konsumować je później w czasie walki. To były tylko początki kawy. Dopiero w XVIII lub XIV wieku stworzono metodę prażenia nasion kawy. Pierwszą kawiarnię założono w Stambule w 1554 roku. Kawa miała sowich sprzymierzeńców jak i wrogów. Duża liczba religijnych radykalistów widziało w kawie napój szatana. Napój ten opisał w XVI wieku europejski odkrywca Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt następujących po sobie lat kawa stopniowo wkraczała na salony naszego kontynentu. W samym Wiedniu w XIX wieku funkcjonowało więcej niż 1200 kawiarni. Dziś pije się prawie 4000 mld filiżanek rocznie.

Palone ziarno czyli podstawa dobrej kawy

Eksperci uważają, że do przygotowania wyśmienitej kawy konieczne są 2 elementy – świeże i wprost wypalane ziarna, jak i dobrzy dostawcy. Wszystko zaczyna się od wypalania ziaren kawy. Palenie standardowe rozciąga się na czas około 20 minut. Ziarna rozgrzewane są do temperatury liczącej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie wypalania ziarna kawy uwalniają ponad 800 elementów zapachowych . Zależnie od temperatury i czasu palenia powstaje wyjątkowy smak i aromat kawy. Następnie ziarna są ekspresowo schładzane by na długo mogły zatrzymać swój niepowtarzalny aromat.

Po czym rozpoznać dobrą kawę do ekspresu? Czy wyróżnia się dobra kawa do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu cechuje się jasno czekoladową barwą. Niech nie kuszą Was zapewnienia firm, że ich ciemne, aż smoliste nasiona są najwyborniejsze. Są one najzwyczajniej w świecie źle wyprażone co rozpoznasz od razu po ich gorzkim aromacie. Często na opakowaniach z kawą nadrukowane są loga organizacji walczących o przyrodę. Bierzemy zatem tą droższą kawę, myśląc, że wpłyniemy przez to stan lasów tropikalnych. Jest to wyłącznie skuteczny trik marketingowy, nie związany w ogóle z jakością kawy, lecz z opłatą składki członkowskiej. Z tego powodu wiele kaw pochodzących z najlepszych plantacji nie nie ma na opakowaniach żadnych certyfikatów. Jakość takiej kawy wyczuwa się po prostu w jej smaku, a nie w estetyce opakowania.

Metody parzenia kawy.

Parzenie kawy to swojego rodzaju uroczystość. Najpierw wybieramy adekwatną kawę ziarnistą. Smak i moc aromatu zależne są tak naprawdę od kraju uprawy i czasu prażenia ziaren. Później powinniśmy dopasować wysokiej jakości urządzenia, w zależności od tego jaką technikę parzenia użyjemy. W metodzie French Press używamy specjalistyczny zaparzacz, który oczyszcza kawę z fusów Aeropress to metoda łącząca zalety French Pressu i atuty techniki przelewowej. Kawę łatwo wyciska się przy użyciu specjalnego urządzenia. Jedną z najbardziej cenionych metod alternatywnego zaparzania kawy, jest DRIP. DRIP to uformowany z plastiku, porcelany bądź szkła kubek z otwartym dnem. Wkłada się do niego filtr, wsypuje się kawę i polewa powoli wrzącą wodą. Kawa, wraz z całym swoim aromatem powoli spływa do dzbanka, przez co można ją od razu wypić.

Spróbuj wszystkich metod i wyszukaj która jest dla Ciebie najbardziej odpowiednia Warto jest poeksperymentować z kawą, gdyż za każdym razem może nas ona zadziwić swoim zapachem i smakiem. Jednak gdzie kupić dobrą kawę do gastronomii, lub też do domu? Który sklep z kawą jest najlepszy? Jednym z lepszych sklepów internetowych, produkujących świeżo wypalaną kawę jest swiezowypalana.pl. Możecie tam wybierać spośród wielu kaw pochodzących z odległych zakątków świata. Kawa palona jest zaraz po złożeniu zamówienia i dowożona w ciągu 24 godzin od momentu jest zapakowania. Smakuje znakomicie, gdyż wytwarzana jest z świeżych ziaren, palonych przez doświadczonych specjalistów. To idealna kawa na dobry początek dnia, jak i na miłe po południe w otoczeniu znajomych. Gdy raz posmakujesz dobrej kawy ziarnistej, żadna inna nie będzie Ci tak dobrze smakować. Wstąp na stronę www sklepu i zamów na miejscu paloną kawę: sklep z kawą.

Komentarze są wyłączone.