kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – kamień czy kostka
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy ile kosztuje
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej znanych i lubianych pośród alkoholi. Jest kojarzone z przyjemnie spędzonymi momentami, nietuzinkowym smakiem oraz całkiem dogodną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku spotykamy tysiące różnych jego rodzai, co sprawia, że często ciężko jest wybrać, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Ażeby więc znaleźć najlepszą opcję należałoby wiedzieć coś na temat piwa, jego warzeniu, rodzajach, cenie, jakości oraz istotności miejsca produkcji. Najbardziej popularne są oczywiśćie browary koncernowe, czyli produkcja na szeroką skale; najczęściej są to trunki o niższej randze oraz wartości, ze względu na to, że produkcja oraz transport są o wiele tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, staranniej warzonym. Czym więc jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to odłam piwa robionego z zaangażowaniem oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są wielbicieli rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i staranność przetworzenia jest kluczowa. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, dystrybuowane na wąską skalę, są bardziej oryginalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów wyróżniania jest miejsce oraz metoda warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono warzone autonomcznie, w warunkach domowych, co wiąże się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według jedynej w swoim rodzaju receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Dobre piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z rzadkich i droższych składników. Smakosze są gotowi zapłacić nawet ok 20 złotych za małe szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do kupna.

Jak warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz wiele czasu i cierpliwości. Samo warzenie zajmuje stosunkowo długo, około pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów wytwarzania. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli odseparowanie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować duże ilości trunku, lub zacząć własny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to fakt, jednak należy pamiętać, że najważniejsza jest chęć i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Otwarcie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania dogodnej lokalizacji a a także załatwienia koncesji. Współcześnie branża minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mieli okazje przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkcja tego napoju samemu cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w takim razie widzimy, że kosztuje ono mniej niż zakup piwa w punkcie sprzedaży.

Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak klasa, struktura, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, barwa. Wyróżniamy piwo górnej fermentacji, napój alkoholowy jest mocniejszy i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie da się zaliczyć do jednego typu, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dodawania przeróżnych składników. Na charakter trunku duży wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, a także sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednakże wciąż mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promocje swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa słabej jakości.

Maszyny do piwa

 

Komentarze są wyłączone.