Agencja reklamowa - Reklama Toruń - Filmy reklamowe - Projektowanie Logo - Ulotki, wizytówki, banery reklamowe - Profesjonalne Studio graficzne Toruń
Reklama dla Twojej firmy
16 lutego, 2017
Strony www Toruń - Projektowanie stron Toruń - Tworzenie stron www - Strony CMS - Responsywne strony www
Strona www – doskonała inwestycja
17 lutego, 2017

Czy możesz wymienić danie, które bez wątpienia uwielbia każdy? Tak i jest to pizza. Prawdziwy skarb kuchni włoskiej, rozpowszechniony gdzie okiem sięgnąć. Prostota w różnych kompozycjach smakowych, która zawsze smakuje inaczej. W całości kuchnia włoska uważana jest za najsmaczniejszą kuchnię świata. Obywatele Włoch doskonale potrafią łączyć proste i świeże produkty, które razem smakują jak niebo w ustach. Słoneczna Italia oferuje nam nie tylko pizzę, ale również spaghetti, risotto, czy lasagne. Jednym zdaniem smaczne i szybkie w ugotowaniu potrawy, które łączą bliskich przy jednym stole. Taki też jest cel gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko lubią gotować. Kochają przebywać z rodziną, debatując i radując się w gronie pysznego jedzenia, które opiera się na lokalnych i naturalnych składnikach. Pomidory, bazylia, parmezan – te produkty dostępne są tam na wyciągnięcie ręki i za nieduże pieniądze. Warzywa i przyprawy rosnące w gorącym słońcu południa smakują obłędnie. Zrozumiałe jest że znalazły się w podstawowym menu każdego obywatele Włoch. A skąd faktycznie wywodzi się kuchnia włoska i skąd wzięła się pizza? Odpowiedź zapewne Cię zaskoczy. Poznaj zatem informacje o powstaniu pizzy i o najpopularniejszych daniach kuchni włoskiej. Uważaj, bo może zechce Ci się skosztować któregoś z nich.

Kuchnia włoska, czyli jaka?

Należy zacząć od tego, że kuchnia włoska jest nieodłącznie połączona z tradycją danego regionu. Włosi bardzo przestrzegają swoją tradycję, nie dopuszczają jakichkolwiek ustępstw i podczas tworzenia ulubionych posiłków stosują się do przepisów dostarczanych przez babcię. To właśnie dzięki tradycji, umiejętności komponowania dostępnych składników i wykorzystywaniu doskonałej jakości (najczęściej świeżych) wyrobów kuchnia ta zyskała znaczną popularność i międzynarodowe uznanie. W kuchni Włoch nie ma miejsca na sztuczne produkty – wszystko przygotowywane jest domowymi sposobami, wedle szczegółowo określonej receptury. Gotowanie „od serca” sprawia, ze wszystko pachnie i smakuje rewelacyjnie. Co ponadto dobrze jest wymienić jako pozytyw kuchni włoskiej? Ewidentnie jej dostępność. Kuchnia ta jest niezwykle tania, a wszystko dlatego, że większość tradycyjnych dań pochodzi się z biednych obszarów. Niegdyś ubodzy obywatele Włoch używali produktów, które łatwo mogli dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to można było kupić za niewielkie pieniądze, lub wytwarzane było samodzielnie. Jednak obok samego gotowania, najistotniejsze jest (co kultywuje się w dzisiejszych czasach) zajadanie dań w znacznym gronie rodziny. Włosi słusznie powtarzają, że jedzenie ma integrować ludzi. Nie ważny jest koszt dania, ale sam czas, który spędza się z ukochanymi osobami, przy jego konsumowaniu. To jest bezcenne.

Skąd pochodzi prawdziwa pizza?

Czego w pizzy można nie kochać? Kruchego ciasta. Uprawiających w słońcu pomidorów. Topiącej się w ustach mozzarelli, czy aromatycznej bazylii? To charakterystyczne składniki tradycyjnej pizzy. Danie to doświadczyło wielu modyfikacji. W każdym miejscu smakuje odmiennie. A w jaki sposób to się wszystko rozpoczęło? Posiłki zbliżone do pizzy sprzedawane były już w zamierzchłym Rzymie i co dziwne były idealnym środkiem. płatności. Pizza znaczącą sławę osiągnęła dopiero pod koniec 18 stulecia, kiedy to zaczęły powstawać restauracje tytułowane pizzeriami. Wzbudziły one zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który zdecydował się na podróż, podróż do Neapolu, by zakosztować podawanych tam dań. 100 lat później, w 1889 kucharz Raffaelo Esposito przyrządził dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy pizze. Jedna z nich była nowością, gdyż kucharz dodał do niej nowy składnik – ser mozzarella. Monarchini zakochała się w jej smaku i od tamtego momentu pizza ta jest znana jako „margerita” od imienia Małgorzata. Dalej pizza dotarła do Stanów Zjednoczonych, gdzie została na dobre rozpowszechniana przez włoskich pracowników przybywających do Ameryki po zakończeniu walk na froncie II WŚ I tak pizza została ukochaną potrawą wszystkich obywateli – od Koreańczyków po Argentyńczyków.

Jak dobrze znacie włoskie potrawy?

Pizzerie obsługują wszystkich gości, niezależnie od miejsca na Ziemi. Wyraża to ogromne uznanie dla kuchni włoskiej. Pizza nie jest wszakże ostatnią znaną potrawą tej części świata. Włochy dały też światu takie dania jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy słodką panna cottę. Kuchnia Włoch zasadniczo opiera się na prostych produktach. Na południu kraju przyrządza się potrawy z mąki, a na północy posiłki z ryżu i kasz. Na południu najczęściej stosowana jest oliwa, a na północy masło. Pamiętajmy także, że oprócz rutynowych dań, Włosi są w stanie nam zaoferować unikalne produkty, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, mascarpone, wysokogatunkowe oliwy, czy wyborne wino marsala. Jak można nie lubić kuchni tej strony globu?

Chciałbyś spróbować autentycznej włoskiej pizzy w Toruniu? Poszukujesz pizzerii, która przygotowuje włoskie dania według sekretnej receptury. Przygotuj się na szczególne wrażenia smakowe i przyjdź do naszej pizzerii: dobra pizza Toruń

Komentarze są wyłączone.